Východná

18. - 21. 7. 2024

logo

BLOG

Každé euro sa počíta

Stále ste si nevybrali, komu darujete 2% dane? Aj náš festival Rozhybkosti hľadá každý rok možnosti financovania, aby sme ho dokázali ďalej rozvíjať a rásť.

čítať viac

Darujte nám 2% z daní, darujte nám budúcnosť. My vďaka tomu zachováme bohatú minulosť.

Máme za sebou ťažké kovidové časy a pred sebou neisté finančné časy súvisiace s infláciou a energetickou krízou. Vieme však spolu s vami prekonať všetky tieto problémy a výzvy ako v minulosti, tak aj teraz. Aj vďaka vašej podpore dokážeme pre festival prenajať stany, zaplatiť umelcov a kvalitných lektorov, zoznamovať ľudí s tradíciami Slovenska aj iných krajín, pestovať v nich lásku k pôvodnému folklóru a nadchýnať ich pre rozmanitosť a krásu tancov, piesní a remesiel všetkých krajov Slovenska.

čítať viac

TRI GENERÁCIE “CHLAPCOV” Z PARCHOVIAN 

Rodina Topoľovských zasvätila svoj život folklóru. A to najmä folklóru svojej rodnej obce Parchovany. Nielenže si už cez tri generácie predávajú tradície svojho kraja, ale zasadili sa aj o to, aby sa Karička z Parchovian zapísala do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Práve tejto výnimočnej rodine a jej členom venujeme celý podvečer dňa otvorenia festivalu Rozhybkosti 2022. Zoznámte sa zatiaľ s troma hlavnými nositeľmi tradícií rodiny.

čítať viac

NEZABUDNITE SI NA ROZHYBKOSTI 2O21 DONIESŤ VLASTNÝ PRÍBOR! LEBO AJ MY SME EKOLOGICKÝ FESTIVAL.

Rozhybkosti – to nie sú len účastníci a účinkujúci. Je to aj miesto, v ktorom sa festival koná. S myšlienkou environmentálneho prístupu pri organizácii festivalu prišla do tímu Mariana Pšeneková. Hoci žila a študovala v zahraničí, vrátila sa do rodiska pod Tatrami. Svojimi skúsenosťami chce prispieť k jeho rozvoju. Popri manažérskej práci v hoteli, cestovaní a spoznávaní kultúr iných národov, sa venuje aj nášmu festivalu. Pretože slovenský folklór jej učaroval už v detstve.

čítať viac
Zakladatelia Rozhybkosti

ŠTYRIA MUŽI, TRI OTÁZKY, JEDEN FESTIVAL

Rozhybkosti zakladali spolu, ako sa hovorí, na „zelenej“ lúke. Dnes, napriek celosvetovej pandémií, všetci dúfajú, že festival konečne v lete obnovia a bude lákať stále viac a viac ľudí. Všetkých štyroch sme sa opýtali tri rovnaké otázky a získali odpovede, ktoré sú tak rôznorodé, ako oni. Jakub Filipko, Miroslav Sakáč, Alfréd Lincke a Vlado Michalko – zoznámte sa.

čítať viac
Peter Vajda

TANEČNÉ DOMY CHCÚ VRÁTIŤ ĽUDOVÝ TANEC Z JAVISKA OBYČAJNÝM ĽUĎOM

Myšlienka tanečných domov pochádza z Maďarska. Na Slovensko, do Košíc, ich doniesli Marianna Svoreňová, Slavomír Ondejka a Vlado Michalko ktorí spolu založili a zorganizovali prvý tanečný dom u nás. Tieto košické tanečné domy boli vlastne prvým krokom na ceste k festivalu Rozhybkosti. O začiatkoch tanečných domov a o tanečných domoch všeobecne sme sa pre vás porozprávali s Vladom a Mariannou.

čítať viac
Východná Rozhybkosti blog

ROZHYBKOSTI SA ZMENILI, AJ KEĎ STE SI TO ASI NEVŠIMLI.

Festival Rozhybkosti funguje už krásnych 5 rokov. Tým, ktorí ho pravidelne navštevujú, sa môže zdať, že sa okrem pár drobností skoro nič nezmenilo. Opak je ale pravdou. Festival od prvých rokov pomaličky narástol – čo do počtu návštevníkov, vyrástol – čo do rozmanitosti lektorov a tém a trochu aj dorástol – z maličkého festivalu, ktorý navštevovali kamaráti kamarátov a podávali si o ňom informácie skoro doslova ústnym podaním, sa posunul k profesionálnej úrovni komunikácie…

čítať viac
Rozhovor Vlado Michalko

INTERAKCIA. PRAVDA. RODINA. O TOM JE NÁŠ FESTIVAL TANEČNÝCH DOMOV ROZHYBKOSTI.

Keď začal festival Rozhybkosti konečne rásť a „hýbať“ sa novým smerom prišla pandémia koronavírusu a na rok sa všetky smelé plány zastavili. Riaditeľ festivalu, Vlado Michalko, a všetci členovia tímu to ale nevzdali a aj naďalej pracujú na novom ročníku, na nových konceptoch a na novom webe. O tom, aj o začiatkoch festivalu sme sa s ním rozprávali v zimných bundách, s rúškom na ústach, popíjajúc kávu na vonkajšej terase jedného košického podniku.

čítať viac